3 januari 2019

Så var det med det. Vattnet har dunstat och penslarna är stenhårda. Det får bli hett vatten och såpa för att försöka rädda dem. 

Älskar att arbeta med mina egna collagepapper! Har precis så roligt som jag vill, bara leka med färgbitarna utan nån tanke bakom.

Mitten av juli 2017

Jag har länge samlat intryck från Pinterest. Gillar att kolla på olika former av konst, hantverk och inredning. Önskan att måla tavlor har funnits länge  men eftersom jag är låst vid att presetera är motståndet att börja måla stort. Känner jag att jag på något sätt måste komma ifrån det.   Så händer det! Kristin Oksavik erbjuder på facebook gratiskurs i form av tre startmejl med inspiration. Hon avdramatiserar formågan att måla.

 

Det passar mig precis.   Hon ger bra tips på hur man kan skapa med färg.  Inget staffli, ingen pensel bara duk eller papper, tre färger och en gummiskrapa.   Jag satte igång direkt, det enda jag gjorde var att köpa dukar, tre stycken. Färg hade jag redan sedan ett tag köpt.  Gummiskrapa hade jag inte, men ett gammalt plastkort och några prislappar i plast fick duga.  

Mitt första försök.

Nu kände jag för lite glada färger, cerise, vitt och gult. Men ......vänster hjärnhalva gjorde entré och jag låste mig.

 

Målade över, vet inte vad det var för cerise färg jag köpt på nätet, den torkade inte. Upptäckte aldrig saxen det var synd. Borde tagit det lite lugnt men ibland är det svårt att hejda sig. Ville bara måla och ha kul, dukarna var slut och då missar man ibland.

Kan du se saxen?

 

 

Augusti 2017

 

Den rosa tavlan ställdes åt sidan. Åkte och köpte nya dukar,  det här börjar bli dyrt. En ny duk påbörjades, den såg inte ut så här från början. Fortfarande svårt att släppa in högra hjärnhalvan och släppa kraven. Tre stora plaffor ville inte försvinna. Jag vill ju inte vara kritisk, bara ha roligt! Fram med eltejp och klara färger, nu blev det kul igen. Ner till köket och lådan med plastpåsar. Visst låg det några plastremsor med ståltråd i, de ska jag göra en stämpel av= det vita. Plafforna fanns fortfarande kvar. Vill egentligen göra några roliga figurer i dem, men jag vägrar att ta i en pensel. Älskar Scherfbecks självporträtt. In i datorn och söker efter bilder, skriver ut små bilder ( så tror jag inte man får göra) men nu fick jag bort blafforna och kände mig glad igen.

 

 

 

Den här målningen var från början limefärgad. Jag testade på lite olika sätt och kom så småningom fram till att det skulle kunna bli olika odlingslotter. I de rutor som bildades testade jag att göra olika mönster, med gröna, rosa och andra färger,  bl.a genom att använda änden på blyertspennan. Har inga foton från den processen. Det blev ett ganska platt resultat.

Målade över med blått och guld och gick hårt åt med skrapteknik och collage med text från 13 - 1400talet (började förra året att släktforska och i samband med det dök texten upp). För att få lite djup tillkom strecken.

 

 

I samband med att min bror dog så gjorde jag ett bildspel om vår familj och lade till tidsenlig musik, det blev uppskattat. På min andra canvas fick jag en idé om att göra något med collage så jag skrev ut lite foton och arbetade ut färgen med plastkort.

 

Fick med ett brevkort som min pappa skrivit till mamma när hon och jag var på besök hos släktingar. Väldigt kul att läsa, på baksidan finns en kopia av brevet. Där skriver pappa att han påbörjat sin semester i onsdags förra veckan. Han och min bror har det bra, de har varit hos släktingar i Hertered och plockat lingon. Mamma ska inte bekymra sig om det för hans syster ska koka dem. Han undrar om mamma kan ordna rum så att de kan komma till Köpenhamn till helgen, då kan han också besöka min äldste bror på det fartyg som kommer till Helsingborg i dagarna. (Båda mina bröder gick det sjöss för de ville se världen precis som dagens backpackers). Efter det besöket var det dags för jobb igen, 14 dagars semester och 25 öre i porto till utlandet.

 

 

 

Börjar undra var jag ska förvara alla canvas varför jag övergår att måla på papper. Fortsätter att exprimentera med olika tekniker. Här satt två papper ihop från början vilket gav lite större yta att måla på. Sedan delade jag dem och arbetade vidare på en i taget.  Provade att skrapa fram delar av grunden.

Testade att måla akryl på  två mindre papper och torkade upp överskottsfärg genom att lägga ett papper över.

Så har blev den ena, med ett halvt ansikte nere i vänster hörna.

Och så här blev den andra. Ser du ansiktet?

De här målade jag över för att jag inte stannar upp och tänker efter.

Vem vet vad det kunde blivit med lite eftertanke.

Just nu har jag så kul när jag letar efter nåt i mina färgkompositioner utan penna och pensel! Jag har t.o.m. fått min man att kolla in och se vad han kan hitta för något. Med lite fantasi har man faktiskt en del att upptäcka. En del har jag förstärkt men du kanske hittar mer!

Färger är det som ger mig energi och glädje att våga skapa något i vilken form det än är.

Oktober 2017

Minnen som poppar upp.

Som liten ritade jag under en period mycket. Kommer ihåg att jag och min bästa kompis, Angela Larsson, lånade böcker med hästar på biblioteket. Sen satt vi i bersån och tecknade av. Inga teckningar finns kvar men min minnesbild är att vi var väldigt nöjda. Jag skickade några av mina teckningar till farbror Harry som utvandrat till New York. Honom träffade jag bara en gång, 1956 , då jag var 7 år. Det var det år Angela och jag blev vänner så det var förmodligen åren efter det. 

Angela var tre år äldre än jag, hon var en kompis full av fantasi, som berättade och troligen skrev ner de mest fantastiska berättelser. Hon och jag var också med i en grupp som spelade teater under ledning av Willie Tappert.  Vi uppträdde på Folkets hus i Halmstad, "Livat på lovet" tror jag det hette. Vi åkte också på turné både till Laholm och Slöinge. En gång var jag en indian som läspade och nästan välte mikrofonen med en pilbåge som min bror Maths hade haft med sig från sina resor till sjöss ( han gick i land  före 20 års ålder). En annan gång var jag fru Trapatizki med röd peruk och mammas gröna sammetsklänning med rutmönster. 

Vid 13 års ålder tog den kritiska hjärnhalvan över och både tecknade och teaterspel upphörde.

Tankar i Oktober 2017

 

 Nån gång på 80-talet kom en bok i min väg, "Teckna med högra hjärnhalvan" av .......  En kort period testade jag att rita efter de tankarna, vilket gick ut på att vända den bild man ville rita av upp och ner. Inte tänka på vad man ritade av utan enbart koncentrera sig på linjer och mellanrum. Det var helt uppslukande och förmodligen är det så de som verkligen har förmågan ritar och målar.

Alltså, det är en sak att rita av, inte illa det, men en helt annan sak att själv fånga ett motiv. Jag är riktigt avundsjuk på de som har förmågan. Men vem vet, en vacker dag kanske jag också kan...... nå dit.

 

Så här blev min teckning, gjord på 80-talet,  är nöjd med den. Hade inte klarat att göra den om jag ritat av den rättvänd. Kul!

Segel på papper 400gr.

När jag inte hittade något speciellt så fick det bli nåt annat. Kommer ihåg en teckningslektion från skolan där vi skulle måla till musik och skapa med silkepapper. Testade silkepappaer men det gick sådär när jag limmade. Använde istället lite av alla papper jag använt för att få bort överskottsfärg.

November 2017

Nu testar jag lite till med collage.

18 november 2017

Idag fick jag genom Konstfabriken i Vuxenskolan regi möjlighet att visa vad jag och andra gillar att göra, måla på vårt eget sätt i  en salig blanding. Tack till er som kom och supportade mig, så roligt!

Och till er övriga som jag inte känner hoppas jag det gav en puff att testa, det är inte livsavgörande men väldigt roligt att  måla!!!

http://konstfabriken.bloggproffs.se/

 
 

 

Välkommen till Konstfabriken!

I Hedefors gamla bruk hittar du oss. I unika lokaler och en inspirerande miljö samsas idag drygt 30 målande medlemmar om ateljeyta.

Flera gånger om året arrangerar vi öppna hus och utställningar.

I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan erbjuds här också ett stort utbud av kurser i allt från Kroki och oljemålning till målarkurser för barn och ungdomar.

 

Här finns gott om möjligheter att entusiasmeras i sitt kreativa arbete av både varandra och av omgivningarna!

 

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu

 

 

 

Ramat in passepartouter

Fick sålt två passepartouter och fick en del positiv respons och trevliga samtal.  

För pengarna är det nu inköpt fler ramar, inga dyra men de duger gott. Valde att lägga glaset bakom motivet eftersom jag tycker glaset ger för mycket reflexer. Nu kan de som köper, själva välja hur de vill ha det. Finns också möjlighet att byta färg på ramar, silver - guld-svart - vit,  efter eget tycke och smak. Vill man köpa utan ram går det också bra.

Några nya sätt att måla och testa börjar ta form, får se vad det blir.

Akryl på papper 400g. Testar en ny  färgkombination.

Tillbaka till bara akryl. Hade ett blåturkost papper och testade med vinrött på och där uppstod tanken med körsbärsblom. Älskade filmen "Under Körsbärsträden"

Färgexplosion

Glashus, Stad i ljus eller Neon?

Skrapade fram och drog konturer med blyerts.

Ett nytt försök med resten av papperna.

Svartvit randigt

Svartvit randigt har alltid varit en favorit i min heminredning, fint och matcha till andra färger. För flera år sedan fick de vita skrivbordsbenen ränder med svart eltejp, för snabbt ska det gå!

Glad!

Ny energi,  testar nya tekniker och har kul precis som jag önskar och vill.

Måste dock skaffa bättre belysning.

  • Testade att rita

  • Målade över igen!

Testar lite nya färg- och formkombinationer

Bakgrunden var från början färgglad, men tog vitt och grått och valsade ytan som på ytan känns som cement.

December 2017

Vad tusan hände? Via collage fick jag tag på nåt i min hjärna. Så glad,så nöjd. En schnauzer, inte så lik vår älskade Alma, mer lik en stilig herre, eller kanske Lufsen i Lady och Lufsen.

Pustade lite under tiden så collagebitarna ändrade läge. Synd att den gjordes på ett vanligt A4 papper.

Äntligen!

10 januari 2018

Bestämde mig för att börja använda lite av mina collagepapper och det kändes sååå härligt,  blev klar med en igår kväll.

...........och idag var jag inne i stan och köpte två dukar i större format. Dyrt 500kr styck , men  också större yta att arbeta på.

Pensel.......

13 januari

Vågade testa penseln och det var kul. Tog ett målat pappark som jag tänkte skippa, drog lite linjer med en bred markpenna och där var stödet att våga. Heja Anne....!

Funderade över varför segel återkommer, svar jag gillar formen.

Äntligen loss från stiltje.

Akrylcollage på canvas. Mått 80x100cm.

Akryl/ akrylcollage på canvas 80x100cm.

Det blir ingenting!

Får inget "Flow" -  prestationsAnne har slagit till!  Men... gör collagepapper .......får i alla fall hålla på med färg, men det blir mycket papper!

 Stickar strumpor mot rastlösheten, det känns i alla fall bra.

Stor duk,provar varma färger.

Lite läskigt! Förstår egentligen inte varför, vill ju bara ha kul och testa mig fram.

Testade att måla över!

.....och nu blev det för svagt.

Svårt när vankelmodet sätter in!

Försöker komma in i " icketänk ".  Det blir stor färgåtgång i alla fall!

Ytterligare en variant!

Akryl på gång..........Mått 100x100cm.

Ett nytt försök med en av de stora dukarna. Roligt men inte direkt mina färger......så?

Leker med färg på annat sätt! Färgglada vägvisare till Öppet hus på Konstfabriken 9 september

Har roligt med färg!

Ny tappning genom att måla över och använda collage.

Konstrikets konstrunda oktober 2018 och jag är med!

Dags för Konstrikets konstrunda!

Så nöjd att den här familjen tog han om denna tavla! Sålde 5 tavlor på utställningsdagarna och ytterligare 4 vid visning hemma.